3D-televisio

3D-television katsojia.

3D-televisio pystyy näyttämään stereoskooppista kuvaa, joka luo ihmisen aivoille vaikutelman kolmiulotteisesta kuvasta. 3D-sisältöä televisiot voivat näyttää joko suoraan antenni- tai kaapeliverkosta (mikäli niissä lähetetään 3D-sisältöä), 3D-blu-ray-soittimista tai 3D-näytönohjaimella varustetuista tietokoneista. Yleisimmin 3D-sisältöä toistetaan 3D-blu-ray-levyiltä, joiden katsomiseen tarvitaan yhteensopiva 3D-blu-ray-soitin.

Joissakin 3D-televisiot voivat muuttaa tavanomaisen 2D-lähetyksen keinotekoisesti 3D-kuvaksi. Näin tuotettu 3D-kuva ei vastaa kuitenkaan laadultaan aitoa 3D-sisältöä vaan muistuttaa lähinnä eri syvyystasoille jaettua keinotekoista View Master -kuvaa, ja jotkin kohteet saattavat leijua väärässä kohdassa syvyysavaruutta. Parhaimmillaan keinotekoinen 3D-kuva voi hillitysti toteutettuna kuitenkin olla varsin vaikuttava efekti ja tuo 2D-kuvaan uutta elävyyttä. Uusimmissa malleissa 3D-muunnosalgoritmit ovat selvästi parempia kuin alkuaikoina ja tuottavat esim. lasten piirretyissä kohtuullisen toimivan lopputuloksen.

Suomessa 3D-televisiot tulivat myyntiin kesällä 2010. Aluksi televisiot hyödynsivät aktiivilasitekniikkaa, mutta vuonna 2011 myyntiin tulivat uudempaa passiivilasitekniikkaa käyttävät televisiot, joissa on pyritty pääsemään eroon aktiivilasitekniikan haittapuolista, kuten lasien paristonvaihtotarpeesta ja kuvan himmeydestä, heikosta kontrastista ja välkynnästä. Passiivilaseilla nämä ongelmat on voitu voittaa, mutta hintana on ollut pystyresoluution puolittuminen 1080 juovasta 540:een. Kummallakin tekniikalla on omat vannoutuneet kannattajansa. Tällä hetkellä käytännössä kaikki käytössä olevat tekniikat edellyttävät jonkinlaisten 3D-lasien käyttämistä. Lasiton tekniikka odottaa vielä tulemistaan, vaikka joitakin erityismalleja onkin esitelty käytössä.

Suurin TV-valmistaja Samsung lopetti 3D-televisioiden valmistuksen vuonna 2016[1]. LG ja Sony lopettivat vuonna 2017[2]. Vuonna 2023 kaupoista ei enää löydy 3D-televisioita[3]. Syiksi 3D-televisioiden häviämiselle on mainittu mm. huono digi-tv-siirtymän keskelle osunut ajoitus;  yhteensopimattomat ja kalliit lasit; tarve hankkia uusia laitteita kuten Blu-Ray-soittimia ja vahvistimia; 2D–3D-muunnosten heikko laatu; hämärä kuva; 3D-livelähetysten hankala ja kallis toteutus;  vähittäismyynnin ongelmat; yhteiskatselun hankaluus; television vaatimaton kolmiulotteisuusvaikutelma verrattuna videoprojektorin kuvaan; sekä 3D-tuen puute uusissa korkean resoluution videostandardeissa[4].

  1. With a bullet to the head from Samsung, 3D TV is now deader than ever CNET. Viitattu 27.8.2023. (englanniksi)
  2. Shambling corpse of 3D TV finally falls down dead CNET. Viitattu 27.8.2023. (englanniksi)
  3. Caroline Preece published: Can you still buy 3D TVs? Or has the tech of the future been consigned to the past? livingetc.com. 5.1.2023. Viitattu 27.8.2023. (englanniksi)
  4. 3D TV Is Dead—What You Need To Know Lifewire. Viitattu 27.8.2023. (englanniksi)

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy