BIOS

Infotaula equipament informàticBIOS

Xip de ROM amb BIOS Modifica el valor a Wikidata
FabricantAmerican Megatrends (en) Tradueix
Phoenix Technologies Modifica el valor a Wikidata
Format per
Crida interrupció BIOS
PROM
EPROM Modifica el valor a Wikidata

BIOS (Basic Input/Output System, sistema bàsic d'entrada/sortida). És el primer programa que s'executa a un ordinador quan s'engega. La seva funció principal és la de carregar i inicialitzar el sistema operatiu. Quan l'ordinador s'engega, la primera cosa que fa el BIOS és inicialitzar i identificar els dispositius, com ara el teclat, la targeta gràfica, el lector de CD, i tot el maquinari.[1][2][3]

El BIOS és un firmware present en els ordinadors que conté les instruccions més elementals perquè puguin funcionar adequadament, podent incloure rutines bàsiques de control dels dispositius.

El firmware o programació en ferm només és un conjunt d'instruccions gravades en una memòria de només lectura o ROM.Eestableixen la lògica de més baix nivell, per poder controlar els circuits electrònics d'un dispositiu qualsevol. Se'l considera un híbrid entre el programari i el maquinari: com que és a la part electrònica de l'ordinador pertany al maquinari, però alhora també és programari, perquè està fet amb un llenguatge de programació, el llenguatge d'assemblador.

Pantalla de configuració d'una BIOS Award

El BIOS és un petit programa, que normalment és a un xip ROM (PROM, EPROM, CMOS, o Flash) que és a alguns circuits impresos, principalment plaques base o controladors SCSI. Normalment està fet amb el llenguatge d'assemblador. A més, controla l'engegada de l'ordinador, i fa la comprovació i detecció inicial de dispositius o POST (Power On Self Test).

El xip BIOS també permet modificar alguns dels seus paràmetres mitjançant una interfície d'usuari. Per exemple, configurar el maquinari, configurar el rellotge del sistema, habilitar o deshabilitar dispositius… uns paràmetres que abans s'havien de definir al circuit imprès mitjançant jumpers.

La feina principal del BIOS és establir uns mètodes d'entrada-sortida estàndards per als perifèrics i els dispositius. Fa que qualsevol sistema operatiu els pugui fer funcionar sense haver d'adaptar-s'hi.

  1. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades pcguidedefinition
  2. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades Kildall_1975_BDOS
  3. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades Kildall_1980_CPM

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy