Cyclopaedia

Infotaula de llibreCyclopaedia
(en) Cyclopædia Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra escrita Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorEphraim Chambers Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
Creació1728
Dades i xifres
Gènereenciclopèdia Modifica el valor a Wikidata
Taula de Trigonometria, 1728 Cyclopaedia

La Cyclopaedia (títol original en anglès: Cyclopædia, or an Universal Dictionary of Arts and Sciences) va ser una enciclopèdia publicada per Ephraim Chambers (c.1680 – 15 de maig de 1740) a principis del segle xviii (el 1728 es publiquen les primeres pàgines). La seva traducció a diverses llengües, entre elles el francès, va inspirar l'Encyclopédie de la Il·lustració. La Cyclopaedia divideix el coneixement en 47 branques, que serveixen com a índex temàtic (les entrades es van afegir a un índex en ordre alfabètic en una edició posterior).

Destaca per l'ús de referències creuades internes[1] que faciliten la lectura de diversos articles connectats. L'obra està inspirada en diverses compilacions anteriors, entre les quals destaca el Lexicon Technicum de John Harris o Le Dictionnaire historique et critique de Pierre Bayle. Va ser posteriorment ampliada en una edició augmentada per Abraham Rees.

La "Cyclopaedia" va ser una de les primeres enciclopèdies generals que es van produir en anglès.

El subtítol de 1728 proporciona un resum dels objectius de l'autor:

Cyclopaedia, o, un diccionari universal de les arts i les ciències: que conté les definicions dels termes i els comptes de les coses que signifiquen així, a les diverses arts, tant liberals com mecàniques, i les diverses ciències, humanes i divines : les figures, tipus, propietats, produccions, preparacions i usos de les coses naturals i artificials; L'augment, el progrés i l'estat de les coses eclesiàstics, civils, militars i comercials: amb els diversos sistemes, seccions, opinions, etc; entre filòsofs, divins, matemàtics, metges, antics, crítics, etc.: el tot pensat com un curs d'aprenentatge antic i modern.
  1. Bradshaw, Lael Ely. "Ephraim Chambers' Cyclopedia." Notable Encyclopedias of the Seventeenth and Eighteenth Centuries: Nine Predecessors of the Encyclopédie. Ed. Frank Kafker. Oxford: The Voltaire Foundation, 1981

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy