Ddakji

Een ddakji maken met een vouwblaadje

Ddakji of ttakji (Koreaans: 딱지 (장난감)|딱지) is een Koreaans behendigheidsspel, waarbij het de bedoeling is om de fiche van de tegenstander om te draaien door er met de eigen fiche op te gooien. De speler die aan de beurt is, werpt zijn fiche op de fiche van de tegenstander, die op de grond of de tafel ligt. Als de fiche van de tegenstander zich door de worp omdraait, ofwel de onderkant komt boven te liggen, heeft de speler de ronde gewonnen. De fiches zijn van papier en gevouwen als origami. Het spel kende wereldwijd al verschillende varianten, maar de Koreaanse variant kreeg wereldwijd bekendheid door de televisieserie Squid Game, waarin het spel in de eerste aflevering gebruikt werd om nieuwe spelers te rekruteren.[1][2]

De fiche dat gebruikt wordt in ddakji bestaat uit twee vierkante stukken papier die samen in een vierkant gevouwen zijn. Hij wordt als volgt gemaakt:

(a) een vierkant vel papier wordt in drieën gevouwen en de buitenste twee flappen naar binnen gevouwen; er ontstaat dan een rechthoek
(b) aan beide uiteinden wordt een hoek van 90 graden gevouwen
(c) de hoeken worden naar binnen gevouwen tot een parallellogram
(d) de stappen a t/m c worden herhaald met een tweede vel papier van gelijke grootte, maar eventueel in een andere kleur. Het tweede parallellogram wordt een kwartslag gedraaid op het eerste gelegd
(e) de uitstekende hoek van het onderste parallellogram wordt omgevouwen over het bovenste paralellogram
(f) de tweede uitstekende hoek wordt met de klok mee over de eerste gevouwen
(g) de derde uitstekende hoek wordt met de klok mee over de eerste twee gevouwen
(h) de vierde uitstekende hoek wordt met de klok mee omgevouwen en onder de omgevouwen hoek bij stap (e) vastgestoken; de ddakji-fiche is dan klaar.

Naast Squid Game wordt het spel in de Koreaanse televisieserie Running Man ook bij tijd en wijle gespeeld.[3][4]

  1. Kristin Matthyssen, YouTuber zoekt deelnemers voor tweede real-life versie 'Squid Game': "We gaan deelnemers deze keer niet meer slaan". Het Nieuwsblad (14 oktober 2021). Gearchiveerd op 29 oktober 2021. Geraadpleegd op 15 oktober 2021.
  2. De echte kinderspelen die als inspiratie dienden voor 'Squid Game'. Proximus.be (14 oktober 2021). Gearchiveerd op 26 oktober 2021. Geraadpleegd op 15 oktober 2021.
  3. Talty, Stephan (2015). Under the Same Sky: From Starvation in North Korea to Salvation in America. Houghton Mifflin Harcourt, p. 10. ISBN 978-0544373174. Gearchiveerd op 20 juni 2023. Geraadpleegd op 14 oktober 2021.
  4. Yi, I-hwa (2006). Korea's Pastimes and Customs: A Social History. Homa & Sekey Books, p. 58. ISBN 1931907382. Gearchiveerd op 20 juni 2023. Geraadpleegd op 14 oktober 2021.

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy