Emacs

Emacs
Στιγμιότυπο του Emacs 27.1.
Γενικά
ΔημιουργοίΡίτσαρντ Στόλλμαν, Guy L. Steele, David Moon[1]
Ημερ. Δημιουργίας1976
Είδοςείδος λογισμικού, επεξεργαστής κειμένου
Διανομή
Λειτουργικά
ΑρχιτεκτονικήPDP-10
Διαθέσιμο σεΑγγλική
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςDavid Moon[2]
Γραμμένο σεLisp
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
none

Ο Emacs ([ˈiːmæks], «ίμαξ») είναι ένας προηγμένος κειμενογράφος με κύριο χαρακτηριστικό την επεκτασιμότητα. Η ανάπτυξή του άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο Emacs έχει πάνω από 2,000 ενσωματωμένες εντολές και επιτρέπει στον χρήστη να τις συνδυάσει δημιουργώντας μακροεντολές (macros) για να αυτοματοποιήσει εργασίες, χρησιμοποιώντας συνήθως την Emacs Lisp, μια έκδοση της γλώσσας προγραμματισμού Lisp, η οποία παρέχει προχωρημένες δυνατότητες επέκτασης του επεξεργαστή.

Ο EMACS αρχικά ήταν ένα σύνολο από μακροεντολές για τον επεξεργαστή κειμένου TECO (Editor MACroS). Γράφτηκε το 1976 από τον Ρίτσαρντ Στόλμαν και στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης συμμετείχε ο Γκάι Στιλ[3][4][5][6] Η ανάπτυξή του επηρεάστηκε από ιδέες του TECMAC και του TMACS, δύο διορθωτών για μακροεντολές του TECO που είχαν γραφτεί από τον Στιλ, τον Ντέιβ Μουν, τον Ρίτσαρντ Γκρινμπλατ, τον Τσαρλς Φράνκστον και άλλους.[7]

Στον κόσμο του Unix ο Emacs είναι το ένα μισό του παραδοσιακού "πολέμου των επεξεργαστών" (editor wars), με το άλλο μισό να είναι ο επεξεργαστής vi. Στην Αγγλική Γλώσσα ο πληθυντικός της λέξης "emacs" συχνά συναντάται ως emacsen, κατ' αναλογία με τα boxen και VAXen.[8]

Η πιο δημοφιλής έκδοση του Emacs, η οποία και έχει τις περισσότερες εκδόσεις για διαφορετικές πλατφόρμες, είναι ο GNU Emacs, που δημιουργήθηκε από τον Στόλμαν για το Εγχείρημα GNU.[9] Μια άλλη διαδεδομένη έκδοση του επεξεργαστή είναι ο XEmacs, ο οποίος προέκυψε σαν διακλάδωση (fork) του κώδικα της κανονικής έκδοσης του GNU Emacs το 1991. Ο XEmacs είναι σε σημαντικό βαθμό συμβατός με τον GNU Emacs και επίσης χρησιμοποιεί την Emacs Lisp.

  1. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
  2. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
  3. Bernard S. Greenberg. «Multics Emacs: The History, Design and Implementation». 
  4. «GNU Emacs FAQ». 
  5. Jamie Zawinski. «Emacs Timeline». 
  6. Adrienne G. Thompson. «MACSimizing TECO». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2012. 
  7. «A history of Emacs». XEmacs Internals Manual. 11 Δεκεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2007. 
  8. «VAXen». Catb.org. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2009. 
  9. Allombert, Bill. «Debian Popularity Contest». Editors report. Debian. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2011. 

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy