Fanzine

Et udvalg af britiske og amerikanske punk zines, 1994-2004
Et udvalg af britiske punk zines.
Sniffin' Glue, New Pose, London's Burning, White Stuff, Anarchy In The UK, Jamming, 48 Thrills, Toxic Grafity, Chainsaw, Alternative Ulster, Bored Stiff, Vortex, London's Outrage, City Chains, Surrey Vomet, NMX, City Fun, Jolt, Situation 3, Brass Lip, Things In General, Rapid Eye Movement, Oh Cardiff Up Yours, Dirt, Guttersnipe, Printed Noises, Summer Salt, Ripped & Torn.

Fanzine (af fan + magazine), også kaldet 'zine, eller bare et zine, er blade og lignende tryksager af og for fans, typisk skabt som resultat af stor personlig entusiasme for et bestemt emne.

På dansk magasin, hvoraf udtalen også oprinder (zine udtales som slutningen af det engelske magazine, eller med dansk fonetik siin)—er en ikke-kommerciel kommunikationsform hvor små oftest selvproducerede hæfter/bøger der kan indeholde mange forskellige ting som oftest er subkulturelt præget, og derfor som oftest repræsenterer et mindretals holdning. Zines varierer meget i format, idet de kan indeholde alt fra computerskrevet tekst, håndskreven tekst og fotokopierede billeder til tegninger og tegneserier. De fungerer som små bøger med enten politisk, personligt, socialt eller seksuelt indhold som afviger nok fra mainstreamen, specielt holdninger som er for kontroversielle til konventionelle medier som tv og bøger.

Den første store bølge af fanzines opstod i 1970'ernes punkmiljø.

En anden meget stor gruppe fanzines har film som fokus.

Før internettet var fanzines et af de få steder, hvor man kunne udveksle viden og meninger om film, der faldt uden for de professionelle filmjournalisters smag, såsom fx science fiction- og horrorfilm.

Zines er ofte ikke copyrightede, eller også opfordrer de til direkte videregivelse når indholdet er læst. Dette har at gøre med at de fleste kulturer der benytter sig af kommunikationsformen behandler zinesene som en byttevare, hvorved de distribueres og man samtidig har chancen for at læse andres.

Zines er et relativt ukendt medium idet de appellerer til subkulturer, og måden de distribueres på er ikke industriel i modsætning til de fleste bøger og hæfter. Derfor udkommer de fleste zines også kun i små oplæg produceret af forfatteren selv, enten i hånden eller med minimalt maskineri. Ofte bliver der gjort meget ud af zines' omslag og eventuel indpakning, hvilket øger deres affektionsværdi.


From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy