Hoysala

ಹೊಯ್ಸಳ ಸಾಮ್ರಾಜ್ಯ
Imperi Hoysala
Bandera
1026 – 1343

Ubicació de Imperi HoysalaExtensió de l'Imperi Hoysala, 1200 d. C.
Informació
CapitalBelur (Halebidu)
Idioma oficialKanara
Religióhinduisme
Període històric
Establiment1026
Primers registres dels Hoysala950
Dissolució1343
Política
Forma de governMonarquia
rei
 • 1026 – 1047:Nripa Kama II
 • 1292 – 1343:Vira Ballala III
Sala combatent al tigre, el símbol de l'imperi Hoysala, a Belur (Karnataka).

Els Hoysala van ser una dinastia fundadora d'un imperi de tradició gairebé exclusivament canaresa al sud de l'Índia. Van governar la major part de l'actual estat hindú de Karnataka entre els segles x i xiv. La capital dels Hoysala era al principi Belur, però més endavant es va traslladar a Halebidu.

Els governants Hoysala provenien dels turons de Malnad, una regió dels Ghats Occidentals. Al segle xii, aprofitant la guerra entre els regnes de l'imperi Txalukya Occidental i Kalachuri, es van annexionar vastes regions de Karnataka i les fèrtils àrees al nord del Riu Kaveri en l'actual Tamil Nadu. Durant el segle xiii governaven la major part de la Karnataka actual, a més de part de Tamil Nadu i d'Andhra Pradesh, a l'altiplà del Dècan.

El temps dels Hoysala va ser un període important per al desenvolupament de l'art, l'arquitectura i la religió del sud de l'Índia. L'imperi és recordat avui sobretot pels seus temples. Al llarg de Karnataka es troben disseminats en l'actualitat més d'un centenar de temples, entre els quals es troben els coneguts Temple Chennakesava de Belur, el Temple Hoysaleswara de Halebidu i el Temple Chennakesava de Somanatapura. Els governants Hoysala van ser mecenes de les arts i van fomentar el conreu de la literatura en kanara i en sànscrit.


From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy