Occaneechi

Infotaula grup humàOccaneechi
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total700
LlenguaTutelo (†), anglès,
ReligióCristianisme, religió tradicional
Grups relacionatsSaponi, tutelos, biloxis, i ofos[1]
Regions amb poblacions significatives
EUA North Carolina Carolina del Nord

Els occaneechi (també occoneechee i akenatzy) són amerindis que vivien principalment a l'illa Occonneechee de 6,4 kilòmetres de llarg i a l'est de la confluència dels rius Dan i Roanoke, vora l'actual Clarksville (Virgínia) en el segle xvii.[2] Parlaven una llengua del grup siouan, de la mateixa manera que els saponi, tutelos,[1] enos i altres pobles sioux del sud-est que vivien a la regió del Piemont de les actuals Carolina del Nord i Virgínia.

En 1676, en el curs de rebel·lió de Bacon, la tribu va ser atacada i delmada per les milícies de la Colònia de Virgínia. També sota la pressió demogràfica de la colonització europea i les malalties infeccioses de recent introducció, els saponi i tutelos van anar a viure a prop dels Occaneechi a les illes adjacents. Pel 1714 els Occaneechi van traslladar-se per unir-se als tutelos, saponis, i altres sioux que viuen en una reserva de 93 km² en l'actual comtat de Brunswick (Virgínia). Incloïa un fort anomenat Christanna. El poble sioux s'havia reduït dràsticament a aproximadament 600 persones. Fort Christanna fou tancat en 1717, després hi ha poques referències escrites dels occaneechi. Els colons registren que van abandonar la zona en 1740 i que van emigrar al nord a la recerca de protecció amb els iroquesos.

Durant els segles XIX i XX es van reunir els remanents d'alguns pobles siouan i van treballar per conservar la seva identitat com a indígenes americans. Amb els anys, alguns eren casats amb gent d'altres ètnies, però en general es van mantenir dins de la tribu. A finals del segle XX es van organitzar com l'autoanomenada Banda Occaneechi de la Nació Saponi. El 2002 la tribu va ser reconeguda formalment per l'estat de Carolina del Nord. Els membres de la tribu viuen principalment als comtats d'Alamance i Orange.[3]

  1. 1,0 1,1 Demallie 286
  2. Demallie 287
  3. Lerch 333

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy