Pachisi

Infotaula jocPachisi
Tipusjoc de creu i cercle Modifica el valor a Wikidata
Més informació
BoardGameGeek2136 Modifica el valor a Wikidata

El pachisi és un joc de tauler molt popular a l'Índia i el Pakistan, descendent del chopat o chaupat, o d'origen comú a aquest. Es descriu a l'antic text Mahabharata amb el nom de "Pasha".[1] El pachisi és un joc en el qual quatre jugadors avancen quatre fitxes cadascun en un tauler amb forma de creu. Es juga amb daus o amb cauris. El seu nom prové de la paraula en hindi pacis que significa vint-i-cinc, la major quantitat de punts que es podia obtenir amb les conquilles originals. En deriva el parxís.

A més del chaupat,[2] hi ha moltes versions del joc. Barjis (برجيس) és popular al Llevant (Orient Pròxim), principalment Síria, mentre que el parxís és una altra versió popular a Espanya i al nord del Marroc.[3] Parqués és la variant colombiana. Parcheese, Sorry!, i Ludo es troben entre les moltes versions comercials occidentalitzades del joc. El Jeu des petits chevaux ('El joc dels cavallets') es juga a França, i Mensch ärgere Dich nicht és una variant alemanya popular. També és possible que aquest joc portés al desenvolupament del joc de taula coreà Yunnori, a través de l'antic regne Paekche.

L'objectiu del pachisi és fer una volta completa amb totes les fitxes. Ho és la mateixa arribada, anomenada charkoni. Cada tirada de cauris serveix per a moure solament una fitxa. Si es repeteix torn, es pot moure amb altra fitxa. Per a sortir de la presó, la primera fitxa pot sortir amb qualsevol tir del dau. Les següents han de sortir amb 6, 10 i 25 respectivament.

Generalment, es juga per equips de dos. El groc i el negre juguen contra el vermell i el verd. Els guanyadors són els dos que portin primer totes les seves peces al final del recorregut. Es pot passar el torn voluntàriament.

Per a menjar fitxes es fa de la mateixa manera, en un quadre que no sigui segur, anomenat castell. Es posa una fitxa d'un jugador al costat de la de l'altre jugador i la fitxa capturada es retorna al seu charkoni. A més, el jugador que captura es guanya un torn extra.

La puntuació s'efectua comptant els cauris que van quedar cap amunt, com segueix:

Cauris Valor

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6 i un altre torn

1

10 i un altre torn

0

25 i un altre torn

  1. Finkel 2004, citant Falkener (1892, p 257) com l'rigen del terme.
  2. Swiss Committee for UNICEF. Games of the World. National Committees for UNICEF, 1982, p. 28–29. 
  3. Parcheesi in Tangier Morocco. John Lux. Aug 11th 2014, http://tangierhotels.net/blog/parcheesi-tangier-morocco/ Arxivat 2017-12-01 a Wayback Machine.

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy