Quipu

Quipu Inca. Col·lecció del Museu Larco.

El quipu (del quítxua: khipu, «nus») era un estri per dur el registre i comptabilitat utilitzat en l'Imperi Inca i per la societat precedent en la regió andina. Els quipus estaven fets normalment de pèl filat de llama o alpaca que s'acolorien i es trenaven. També podria tractar-se de cordons de cotó. Després en aquests cordells es codificaven valors numèrics en un sistema posicional de base decimal. Els quipus podien tenir des d'uns quants cordells fins a vora 2000.[1]

Se sap que va ser usat com un sistema de comptabilitat pels quipucamayoc (del quítxua: khipu kamayuq «el que fa parlar els nusos»),[Nota 1][2] administradors de l'Imperi Inca. Certs autors han proposat que podria haver estat usat també com una forma d'escriptura, hipòtesi sostinguda entre altres per l'enginyer William Burns Glynn.

S'han trobat quipus des de la Huaca de San Marcos, fins a Cerro de Oro, corresponent aquests a la cultura wari. Actualment es conserven en museus al voltant de 750 quipus.


Error de citació: Existeixen etiquetes <ref> pel grup «Nota» però no s'ha trobat l'etiqueta <references group="Nota"/> corresponent.


From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy