Roibos

Infotaula d'ésser viuRoibos
Aspalathus linearis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font derooibos (en) Tradueix i Rooibos wine (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
TribuCrotalarieae
GènereAspalathus
EspècieAspalathus linearis Modifica el valor a Wikidata
(N.L.Burm.) R.Dahlgr.
Nomenclatura
BasiònimPsoralea linearis Modifica el valor a Wikidata
Distribució
Endèmic de
Flors
Planta
Te rooibos verd
Infusió de rooibos en un got
Un licor de rooibos i sobres de rooibos

Roibos (paraula en afrikaans que vol dir «arbust vermell»; nom científic Aspalathus linearis) és un membre del tipus Ginesta d'escombres de la família dels llegums de plantes que creixen als fynbos de Sud-àfrica.

El nom genèric ve de la planta Calicotome villosa, aspalathos en grec. Aquesta planta té un creixement i flors molt similars a l'arbust vermell. L'epítet específic linearis ve de l'estructura lineal de creixement de la planta i fulles de tipus agulla.

La planta s'usa per a fer una infusió anomenada roibos, te d'arbust (esp. en Àfrica del Sud), redbush tea (a UK), te vermell de Sud-àfrica, o te vermell. El producte ha esdevingut popular a Sud-àfrica des de fa generacions i ara es consumeix a molts països. De vegades, s'escriu rooibosch d'acord amb l'antiga etimologia holandesa, però no canvia la pronúncia.

La forma normalitzada en català és roibos. En botànica, aquesta és la denominació de l'espècie Aspalathus linearis, un arbust perennifoli de la família de les papilionàcies, originari de Sud-àfrica, que fa fins a 2 m d'alçària, de fulles linears i acuminades i flors grogues. La mateixa denominació roibos designa també la beguda obtinguda per la infusió de les fulles d'aquest arbust, les quals tenen també altres usos en cosmètica i cuina.

Des del punt de vista formal, l'adaptació al català amb una sola o del manlleu rooibos (de l'afrikaans rooi ‘vermell' i bos ‘arbust’), forma amb la qual es coneixen aquests dos conceptes en la majoria de llengües, representa una intervenció mínima sobre la designació original que permet continuar identificant fàcilment el terme i facilita, a més, la lectura adequada del mot, que amb la grafia amb dues os pot donar lloc a lectures errònies. 

Conceptualment es tracta d'una cas semblant a d'altres formes ja consolidades, com ara camamillamenta o til·la, que designen tant la planta com la infusió que se’n fa. Cal tenir en compte, en aquest cas, que la planta roibos no és un te perquè no pertany a la família botànica de les teàcies, sinó que és una papilionàcia. Com que en català el substantiu te no és sinònim de ‘infusió’, no és precís des del punt de vista botànic utilitzar formes com te roibos o te de roibos.

Podeu consultar les fitxes terminològiques d'aquests termes al Cercaterm i a la Neoloteca.

Font: http://www.termcat.cat/ca/Comentaris_Terminologics/Consultes_Terminologiques/125/


From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy