Stuxnet

Stuxnet
Modifica el valor a Wikidata
Tipuscuc i Rootkit Modifica el valor a Wikidata
Part deOperation Olympic Games (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Stuxnet

Stuxnet és un cuc informàtic que afecta a equips amb Windows, descobert al juny de 2010 per VirusBlokAda, una empresa de seguretat situada a Belarús. És el primer cuc conegut que espia i reprograma sistemes industrials, en concret sistemes SCADA de control i monitoratge de processos, podent afectar a infraestructures crítiques com a centrals nuclears.[1]

Stuxnet és capaç de reprogramar controladors lògics programables i ocultar els canvis realitzats. També és el primer cuc conegut que inclou un rootkit per a sistemes reprogramables PLC.

La companyia europea de seguretat digital Kaspersky Lab descrivia a Stuxnet en una nota de premsa com "un prototip funcional i aterridor d'una arma cibernètica que conduirà a la creació d'una nova carrera armamentística mundial". Kevin Hogan, un executiu de Symantec, va advertir que el 60% dels ordinadors contaminats pel cuc es troben a l'Iran, suggerint que les seves instal·lacions industrials podrien ser el seu objectiu. Kaspersky conclou que els atacs només van poder produir-se "amb el suport d'una nació sobirana", convertint a l'Iran en el primer objectiu d'una guerra cibernètica real.[2][3]

L'objectiu més probable del cuc, segons corroboren mitjans com a BBC o el Daily Telegraph, van poder ser infraestructures d'alt valor pertanyents a l'Iran i amb sistemes de control de Siemens. Mitjans com India Times apunten que l'atac va poder haver retardat l'engegada de la planta nuclear de Bushehr.[4] Fonts iranianes han qualificat l'atac com a "guerra electrònica" encara que minimitzen l'impacte dels danys en les seves instal·lacions. Alguns mitjans com el nord-americà New York Times han atribuït la seva autoria als serveis secrets nord-americans i israelians.

  1. Cymerman Benarroch, Henrique «Irán sufre el mayor ataque cibernético de su historia» (en castellà). La Vanguardia [Jerusalem], 28-09-2010 [Consulta: 17 juny 2017].
  2. «First Victims of the Stuxnet Worm Revealed, Kaspersky Lab Reports» (en anglès). kaspersky.com, 11 novembre 2014, 2014. [Consulta: 17 juny 2017].
  3. Falliere, Nicolas; O Murchu, Liam; Chien, Eric. «W32.Stuxnet Dossier» (PDF) (en anglès). symantec.com, febrer 2011. Arxivat de l'original el 21 de maig 2016. [Consulta: 17 juny 2017].
  4. «Cómo fue el ataque de Stuxnet» (en castellà). El Mundo, 23-11-2010 [Consulta: 17 juny 2017].

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy