Vaccinatiebeleid

Vaccinatiebeleid per land.
 Verplichte vaccinatie
 Vrijwillige vaccinatie
 Vaccinatie niet verplicht, maar vaccinatiebewijs nodig voor de aanmelding van kinderen bij openbare scholen

Vaccinatiebeleid is onderdeel van het volksgezondheidsbeleid van een overheid met betrekking tot vaccinatie. Vaccinatiebeleid is ontwikkeld in de loop van ongeveer twee eeuwen sinds de uitvinding van vaccinatie met als doel het uitroeien van een ziekte of het beschermen van een bevolking via groepsimmuniteit. Meestal zijn vaccinatieadviescomités in ieder land verantwoordelijk voor het leveren van informatie aan overheden om evidence-based besluiten te nemen over vaccins en immunisatiestrategieën.

Sommige vaccinaties zijn vrijwillig in sommige landen en verplicht in andere landen. Vaccinatieplichten kunnen soms leiden tot weerstand. Sommige overheden betalen alle of een deel van de kosten van vaccinaties in een nationaal vaccinatieprogramma. Kosten-batenanalyses van vaccinaties hebben aangetoond dat er een sterke economische prikkel is om een vaccinatiebeleid te voeren, omdat vaccinaties jaarlijks 2 tot 3 miljoen levens redden. Volgens UNICEF is, na het verzorgen van schoon drinkwater, vaccinatie de beste manier om de economieën van arme landen te versterken.[1]

In het algemeen wordt vaccinlevering strikt gereguleerd door de lokale overheid. Omdat het ontwikkelen van vaccins duur is, zijn de prijzen ervan meestal relatief hoog. Vaccinatiebeleid wordt derhalve beïnvloed door wetgeving en concurrentie.[2]

  1. Rozendaal, Simon (2014). Vaccinatie. Amsterdam University Press, Amsterdam, p. 2. ISBN 9789048522897. Geraadpleegd op 25 november 2020.
  2. Danzon, Patricia M. (2011). Vaccine Supply : Effects Of Regulation And Competition. National Bureau of Economic Research.

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy