Vaihenopeus

Dispersio syvän veden pinnalla etenevissä paino­voima-aalloissa. Kuvan punaiset neliöt (    ) etenevät vaihe­nopeudella, vihreät kiekot (     ) ryhmä­nopeudella. Tässä syvän veden tapauksessa vaihe­nopeus on kaksi kertaa niin suuri kuin ryhmä­nopeus. Jokainen punainen neliö kohtaa kaksi vihreää kiekkoa kulkiessaan kuvan vasemmasta laidasta oikeaan.
Aaltoryhmän takana näyttää muodostuvan uusia aaltoja, joiden amplitudi kasvaa, kunnes ne ovat kuvan keskellä, minkä jälkeen ne häviävät ennen saapu­mistaan kuvan oikeaan laitaan.
Veden pinnalla etenevissä painovoima-aalloissa vesipisaroiden nopeudet nopeudet ovat useimmiten paljon pienempiä kuin aallon vaihe­nopeus.
Etenevä aaltopaketti, jossa vaihe­nopeus on suurempi kuin ryhmä­nopeus.
Aalto, jonka vaihe­nopeus on ryhmä­nopeuteen nähden vastakkais­suuntainen. Aalto­ryhmä etenee oikealle, mutta yksittäiset aallon­huiput vasemmalle, joten ryhmä­nopeus on positiivinen, mutta vaihe­nopeus negatiivinen.[1]

Vaihenopeus on aaltoliikkeessä se nopeus, jolla aallon vaihe etenee avaruudessa. Samalla se on nopeus, jolla kukin aallon taajuuskomponentti etenee. Sellaisella komponentilla jokainen aallon vaihe, esimerkiksi aallon­huippu, näyttää etenevän vaihe­nopeudella. Aallon vaihe­nopeus voidaan esittää sen aallon­pituuden λ ja jakson­ajan T avulla:

Yhtäpitävästi, käyttäen aallon kulma­taajuutta, joka tarkoittaa vaihekulman muutos­nopeutta aikayksikössä, ja aalto­lukua , joka tarkoittaa vaiheulman muutosnopeutta matkan yksikköä kohti, vaihenopeus voidaan lausua muodossa

[2]

Tämän ymmärtämiseksi tarkastellaan yksin­kertaista siniaaltoa, . Ajan t aikana aalto­lähde on tuottanut värähdystä. Samassa ajassa t tämä N:n aallon rintama on edennyt lähteestä avaruuden halki matkan x niin, että tällä matkalla niitä on samat kappaletta. Aallon etenemis­nopeudeksi saadaan tästä . Aalto etenee siis sitä nopeammin mitä pidempiä ja useammin toistuvia avaruudessa leviävät aallot ovat.[3]

Muodollisesti aallon vaihe on . Koska ja , vaihenopeus on .

  1. Jonathan Nemirovsky, Mikael C. Rechtsman, Mordevhai Segev: Negative radiation pressure and negative effective refractive index via dielectric birefringence. Optics Express, 9.4.2012, 20. vsk, nro 8, s. 8907–8914. doi:10.1364/OE.20.008907. Artikkelin verkkoversio.
  2. Kaarle ja Riitta Kurki-Suonio: ”Energian eteneminen”, Aaltoliikkeestä dualismiin, s. 39–41. Limes, 2005. ISBN 951-745-210-1.
  3. Phase, Group, and Signal Velocity Mathpages.com. Viitattu 25.3.2019.

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy