Walcherenexpeditie

Walcherenexpeditie
Onderdeel van de Vijfde Coalitieoorlog
Beschieting van Vlissingen door de Britse vloot
Datum 30 juli9 december 1809
Locatie Zeeland
Resultaat Frans-Hollandse overwinning
Strijdende partijen
Frankrijk
Koninkrijk Holland
Verenigd Koninkrijk
Leiders en commandanten
Lodewijk I van Holland
Jean-Baptiste Bernadotte
Jean-Baptiste Dumonceau
John Pitt, 2nd Earl of Chatham
Richard Strachan
Troepensterkte
20.000 40.000
Verliezen
1.000 doden
5.000 zieken en gewonden
4.000 gevangenen
12.000+ zieken
4.000 doden
Vijfde Coalitieoorlog

Sacile · Teugen-Hausen · Raszyn · Abensberg · Landshut · Piave · Eckmühl · Ratisbon · Ebersberg · Aspern-Essling · Bergisel · Raab · Wagram · Gefrees · Walcheren

De Walcherenexpeditie was een Britse inval in Zeeland in 1809. Zeeland was toen deels onderdeel van Napoleons Franse keizerrijk en deels onderdeel van het Koninkrijk Holland, een Franse vazalstaat geregeerd door Napoleons broer Lodewijk I.

De expeditie liep uit op een groot fiasco voor de Britten, niet door een militaire nederlaag, maar doordat het uiteindelijke doel - de verovering van Antwerpen - niet werd gerealiseerd en omdat de Britse soldaten in groten getale stierven aan de Zeeuwse koorts, die indertijd werd toegeschreven aan de ongezonde lucht op Walcheren en Zuid Beveland, maar waarschijnlijk werd veroorzaakt door een combinatie van malaria, vlektyfus, buiktyfus en dysenterie. Zo'n 4.000 van de soldaten bezweken hieraan (tegen zo'n 100 gesneuvelde soldaten) voordat de troepenmacht uiteindelijk eind december werd teruggetrokken. Naar schatting nog eens 4.000 soldaten stierven na terugkeer nog aan de ziektes.


From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy