Calotip

William Henry Fox Talbot (fotografia de John Moffat, 1864).

El calotip (del grec καλός, bell i τύπος, impressió), o calotípia i talbotípia, és un mètode fotogràfic creat a Anglaterra per William Fox Talbot[1] a la dècada dels anys trenta del segle xix.[2] Aquest mètode es basa en un paper[3] sensibilitzat amb nitrat d'argent i àcid gàl·lic que després de ser exposat a la llum era posteriorment revelat amb ambdues substàncies químiques i fixat amb hiposulfit. És conegut també amb el nom de talbotip.

Encara que Talbot no va aconseguir passar a la història com el pare de la fotografia, sí que ho va fer com l'inventor del procés negatiu-positiu, que és el que finalment arribaria fins als nostres dies i que, en definitiva, un cop perfeccionat convenientment, va suposar la base de la fotografia contemporània.[4]

Calotip de Miss Horatia Feilding, germanastra de William Henry Fox Talbot feta pel mateix Talbot cap a l'any 1842.
  1. «Daguerreotypes - Time Line of the Daguerreian Era - Prints & Photographs Online Catalog (Library of Congress)» (en anglès).
  2. «Museo - El Mundo al Revés: el Calotipo en España - Universidad de Navarra» (en espanyol europeu). Arxivat de l'original el 2019-01-11. [Consulta: 1r novembre 2018].
  3. Hutchins, Laura; May, Robert. The Preservation of Finger Ridges (en anglès), 2011. 
  4. «Calotipo - Diccionario de fotografía y diseño». www.fotonostra.com. [Consulta: 6 novembre 2016].

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy