Deplatforming, deplatformeren of ontplatformen is het voorkomen dat sprekers of auteurs, en daarmee hun opvattingen kunnen worden gehoord door hun de platformen voor hun uitingen te ontnemen.
Deplatformerende tactieken omvatten onder andere verstoring van toespraken, pogingen om sprekers die uitgenodigd zijn voor een locatie of evenement te dwarsbomen, toegang tot een internetplatform selectief op te schorten of te beperken en persoonlijke intimidatie, zoals pogingen om een persoon te (laten) ontslaan of op een zwarte lijst te zetten.
Een persoon of organisatie wordt al dan niet via framing gelabeld met on-ethische of onrechtvaardige eigenschappen of onwettigheden-zoals aanzetten tot haat. Met doxing (van "dox", afkorting van documenten) wordt via internet privé-informatie of identificerende informatie gepubliceerd dat mogelijk het doelwit, een spreker of organisatie, in kwaad daglicht kan zetten. Door activiteiten te ondernemen zoals klachten of verzoekschriften aan derden te richten of valse noodmeldingen zoals mishandeling te doen, kan een besmet verleden worden gecreëerd.
Indirect kan het podium instemming verweten worden via sociale media, of de (medewerkers van die) podia te intimideren of manipuleren of tot een boycot uit te roepen, zodat dit financiële gevolgen kan hebben voor het podium door het terugtrekken van sponsors, die een zelfde verwijt vrezen. Tevens gaat er intimiderende werking naar andere podia van uit.
Aanhangers van deplatforming rechtvaardigen zich omdat ze het gewenste effect hebben van het verminderen van wat zij typeren als "haatdragende taal".[1][2]