Marehan

Infotaula grup humàMarehan
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata

Marehan (somali: mareexaan; àrab :مريحان, Marehan ben Ahmed ben Abderrahman ben Ismail ben Ibrahim al-Djaberti), és un clan somali, un dels principals subclans de la gran confederació de clans darod. La majoria viuen a les regions de Jubbada Hoose, Gedo i Jubbada Dhexe a Somàlia del sud-oest, a Galguduud i Mudug al centre, i a l'Ogaden i nord-est de Kenya.

Els segles XVII i XVIII va formar un soldanat al nord-est de Somàlia, al Nugaal. Vegeu Sultanat de Marehan. La mirra portaria el seu nom d'aquesta tribu (Murryhan, després mareexaan), ja que molta producció es feia al seu territori[1]

Al segle xix el soldanat estava en decadència i una part dels marehan van emigrar durant el segle cap al sud (Jubaland); els que van restar a Sool i Sanaag van lluitar amb el Diiriye Guure (1899-1920) del que foren considerats els més lleials. Els que van emigrar són esmentats lluitant el 1865 contra els oromos i el 1880 contra els boran o borana; els pobles animistes i agricultors foren dominats pels nòmades del nord.

Els marehan van formar una organització política ja abans de la independència: la Marehan Union (1956 a 1969). El president de Somàlia, Siad Barre, era un marehan i sota la seva direcció es va formar el Partit Socialista Revolucionari Somali (Somali Revolutionary Socialist Party, SRSP) el 1970, però no tenia afiliació per clans. El Front Nacional Somali (Somali National Front, SNF, 1991-2001) era de base marehan i oposat a l'Aliança de la Vall del Juba (Juba Valley Alliance, JVA, creada el 2001).

  1. Encyclopedia: The Earth and Its Inhabitants: The Universal Geography

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy