VLAN

Topologia de Xarxa d'Àrea Local Virtual en un edifici de tres plantes.

Una VLAN (acrònim de virtual LAN, «xarxa d'àrea local virtual») és un mètode de crear xarxes lògicament independents dins d'una mateixa xarxa física.[1] Diverses VLANs poden coexistir en un únic commutador físic o en una única xarxa física. Són útils per a reduir la grandària del domini de difusió i ajuden en l'administració de la xarxa separant segments lògics d'una xarxa d'àrea local (com departaments d'una empresa) que no haurien d'intercanviar dades usant la xarxa local (encara que podrien fer-lo a través d'un encaminador o un commutador de capa 3 i 4).

Una VLAN consisteix a una xarxa d'ordinadors que es comporten com si estigueren connectats al mateix commutador, encara que poden estar en realitat connectats físicament a diferents segments d'una xarxa d'àrea local. Els administradors de xarxa configuren les VLANs mitjançant programari en lloc de maquinari, el que les fa extremadament flexibles. Un dels majors avantatges de les VLANs sorgeix quan es trasllada físicament algun ordinador a altra ubicació: pot romandre en la mateixa VLAN sense necessitat de canviar la configuració IP de la màquina.

Shortest Path Bridging ofereix molta més escalabilitat de fins a 16 milions de xarxes en comparació amb el límit de 4096 VLANs[2]

  1. «Virtual local area networks (VLANs)». Axis. Arxivat de l'original el 2011-12-19. [Consulta: 21 gener].
  2. Shuang Yu. «IEEE approves new IEEE 802.1aq Shortest path bridging». IEEE Standards Association. Arxivat de l'original el 14 de maig 2013. [Consulta: 19 juny 2012]. «Using the IEEE’s next-generation VLAN, called a Service Interface Identifier (I-SID), it is capable of supporting 16 million unique services compared to the VLAN limit of four thousand.»

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy